BREAKING NEWS
Proglas

2.27.2014

Amerika prikriva njen poraz u Afganistanu



Cijeli svijet, uključujući američki narod je ubjeđen da su Sjedinjene Države teško poražene u ratu u Afganistanu, piše Voice of Jihad.


Novine The Daily Beast su objavile članak u kojem citirale Daniela Davisa, pukovnika američke vojske koji je dva puta bio u inozemnim vojnim službama Sjedinjenih Država, da se američka vojska suočava sa porazom u afganistanskom ratu.

Novine dodaju da je Dejvis, koji je još u službi američke vojske, rekao da američki dužnosnici izbjegavaju da se suoče sa stvarnošću u ovom pogledu.

Žestoke rasprave se vode u razlitčitim krugovima unutar Amerike o završavanju rata u Afganistanu. Bijela kuća je očigledno podjeljena u dva tabora; neki od dužnosnika, koji se oslanjaju na špekulacije, predlagaju da se uloga američkih snaga treba ograničiti na njihove vojne baze (u Afganistanu). Oni misle da na ovaj način mogu produžiti svoju vojnu prisutnost i zbog toga broj žrtava koje pretrpe njihove snage može biti minimiziran što je više moguće. Afganistanska nacionalna armija, policijske snage i Arabaki milicija će umjesto njih da se bore u njihovo ime. Oni pretpostavljaju da smanjem njihovih snaga, da će njihovi financijski troškovi biti smanjeni srazmjerno toliko.

Ali poslijednji uspješni i smrtonosni napadi talibana su razotkrili nepodudarnost njihovih procjena zbog toga što su ovi napadi dokazali da američke okupatorske snage nigdje nisu sigurrne.

Na drugoj strani, grupa dužnosnika iz Bijele kuće, uključujući potpredsjednika Džou Bidena, imaju mišljenje da sve snage trebaju da se povuku iz Afganistana. Ovi američki dužnosnici su istinski raspoznali da su gubici u ovom smrtonosnom ratu veći nego navodne dobiti i da ovaj poražavajući rat ne može biti lahko dobijen. Poslijednji smrtonosni i pobjednički napad mudžahida na strane neprijatelje su shodno tome povećali broj pristalica Džou Bidena dok i on sam to pokušava.

Zbog toga američki dužnosnici ne mogu ignorirati neizbježnu činjenicu njihovog poraza u Afganistanu i prema tome neki visokopozicionirani američki dužnosnici su predložili da sve američke snage trebaju da se povuku iz Afganistana prije kraja Obaminog mandata.

Wall Street Journal je napisao 2. novembra 2013., citirajući neke visokopozicionirane američke dužnosnike da je početni prijedlog američkih dužnosnika bio da ostave oko 14 000 vojnika unutar Afganistana, koji bi se postepeno povukli do 2016. do kraja Obaminog predsjedničkog mandata.

Prema navodima ovih novina, ovo će pružiti historijsku šansu predsjedniku Obami da pokaže svojoj naciji da je bio sposoban privesti kraju najduži rat u američkoj historiji.

Sada, dok su američke snage na rubu poraza, oni žele da se pretvaraju i prikažu svijetu da su namjerno završili rat zbog nevoljnosti Karzaija da potpiše sigurnosno-strateški sporazum. A u stvarnosti, Amerikanci taktički pokušavaju da izbjegnu rušenje njihovog međunarodnog ugleda koji je uslijedio zbog njihovog poraza u Afganistanu.

Čini se da nevoljkost Karzaija da potpiše sigurnosni sporazum nije zbog njegovog suosjećanja sa Afganistanom ili njegovog davanja prednosti nacionalnim intresima Afganistana nad stečenim zlonamjernim američkim interesima, jer je sasvim nelogično da zamislite osobu koja je živjela 26 uzastopnih godina u nečijem ropstvu i smatrala svojim najvećim prioritetom u svom životu da služi okupatorima; koja zna da ako se Amerikanci povuku, on će se prije njih ukrcati u avion i istovremeno povući sa njima, kao što je i sa njima zajedno i došao.

Činjenica je da je Karzaijev naočigled suprotni stav direktno povezan sa konačnom odlukom dužnosnika Bijele kuće. Sve dok Amerikanci sami ne odluče da li će produžiti svoj ostanak u Afganistanu ili neće, Karzaiji ne može dati pozitivan ili negativan odgovor za potpisivanje sigurnosno-strateškog sporazuma. Razlog je da Karzaijevo odobravanje ili neodobravanje ne može ni na koj način zaustaviti Amerikance u ostvarivanju njihovih sopstvenih stečenih zlonamjernih ciljeva. Prema tome sve dok dužnosnici Bijele kuće ne stignu sa konkretnom i konačnom odlukom, Karzaiji će širiti sumnje i nesigurnost kao što mu je i naređeno od strane američkih okupatora. Onda. kada odluče da produže svoj ostanak u Afganistanu, onda će zasigurno dozvoliti Karzaiju da kaže da su Amerikanci prihvatili sve njihove zahtjeve i uslove, i da ću on stoga potpisati sigurnosni sporazum sa njima.

Ali ako poraženi američki dužnosnici dođu do zaključka da se izgubljeni rat u Afganistanu nemože okrenuti u pobjedu kao što je očekivano od strane nekoliko visokopozicioniranih američkih generala, onda će se od Karzaija tražiti da bude odlučan u svom stavu pa da oni mogu naći put van ove slijepe ulice. Svjetskoj zajednici i Afganistancima predstavit će se da takozvana afganistanska vlada nije bila spremna da potpiše sigurnosni sporazum. Mi nismo izgubili rat, nego smo mi napustili Afganistan tako da Afganistanci sami mogu odlučivati u svojoj sudbini.

Tako će Amerikanci biti u mogućnosti da završe rat u Afganistanu i da prikriju svoj poraz u isto vrijeme. Oni su uplašeni da ako svjetska zajednica shvati koliko su teško zapadne sile poražene u Afganistanu, da će njihova reputacija i ugled biti porušeni do temelja, a to je opcija koju Amerikanci nikad nisu željeli.

Historijska je činjenica da jednom kada imperijalna sila bude poražena, da se okrene od cijelog svijeta i eventualno raspadne u dijelove. Najbolji primjer za to je bivši Sovjetski savez koji je sada ograničen na Moskvu i prethodno britansko imperijalno carstvo koje je ostalo samo u Londonu.

Danas, dok se Amerikanci suočavaju sa neizbježnim porazom i međunarodnim poniženjem, oni ne ostavljaju niti jedan kamen a da ga ne ne zamrače od vanjskog svijeta. Ali ovaj otvoreni poraz i vrijednost afganistanskog mudžahidskog naroda nikada nemože biti sakrivena i mi smo ubjeđeni da će inša'Allah, veliki poraz američkih snaga u Afganistanu biti početak njihovog iseljenja iz svih potlačenih područja u svijetu kao što je rečeno da se historija ponavlja, i da će prema tome, svijet veoma uskoro biti oslobođen od jarma još jedne nemilorsdne imperijalističke sile, inša'Allah, jer ništa nije teško Uzvišenom Allahu!!!

Izvor: Shahamat – zvanični sajt Islamskog Emirata Afganistana

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat