BREAKING NEWS
Proglas

2.27.2014

Irak: Šiitski režim traži pomoć od Amerike protiv mudžahida



Gotovo dvije godine nakon što su američke vojne snage napustile Irak, ova zemlja traži dodatno američko oružje, američku obuku pa i ljudstvo, kako bi se borila protiv Islamske države u Iraku i Šamu.

Sjedinjene Države imaju u cilju da pomognu šiitskoj vladi u Iraku u borbi protiv kako kažu “rastuće prijetnje” mudžahida sa prodajom vojne opreme i obavještajnim informacijama, rekli su američki dužnosnici u srijedu.

“Mi želimo pomoći Iračanima da razviju sposobnost ciljanja ovih mreža efektivno i precizno,” rekao je visoki dužnosnik administracije, nakon dvosatnog sastanka između američkog potpredsjednika Džou Bidena i iračkog premijera Nurija Malikija.

“Činjenica je da je sada Al-Kaida prisutna u zapadnom Iraku u vidu kampova i postrojenja i polaznih mjesta koje iračke snage nisu u mogućnosti da efektivno ciljaju. I to je samo činjenica koja ide spram njihovih sposobnosti,” rekao je američki dužnosnik koji nije htio da bude imenovan.

Vašington sada ima “poprilično dobar uvid u mreže Islamske države u Iraku i Šamu i gdje se one nalaze i odakle dolaze,” rekao je.

“Na jedan način mi povećavamo ekspertnu suradnju sa Iračanima u pogledu razvoja te informacijske baze. Ali mi zaista želimo pomoći iračanima da dobiju bolju viziju onoga sa čime se suočavaju da bi na taj način mogli to efektivno ciljati.”

Američki dužnosnici su već obavjestili Kongres o planovima da pošalju iračkom režimu “snažni protuzračni sistem koji bi im dozvolio da po prvi puta preuzmu kontrolu nad svojim zračnim porstorom nad kojim ga sad nemaju,” rekao je dužnosnik.

Grupa američkih senatora je kritikovala Malikija zbog doprinosa alarmirajućem povratku u “sektaški” rat. Oni su rekli da sljeđenjem sektaške i autoritativne agende Malikija on gura iračke sunije “u ruke Al-Kaide u Iraku.”

Šiitski režim je također naručio desetine F-16 borbenih aviona od Sjedinjenih Država sa prvom isporukom koja treba da se obavi krajem 2014.

Irački zvaničnici ne isključuju ni mogućnost da od Sjedinjenih Američkih Država bude traženo slanje specijalnih vojnih snaga ili još “savjetodavaca” iz Centralne obavještajne agencije (CIA), koji bi obučavali iračke “antiterorističke” jedinice i pomagali im na terenu, saopštio je AP.

Ovo novo naoružavanje šiitskog režima dolazi poslije nešto manje od dvije sedmice od kada su došle informacije da je režim počeo primati oružje iz Rusije u okviru “historijskog ugovora” u vrijednosti od 4.3 milijarde američkih dolara koji je potpisan prošle godine.

Sve ovo upućuje na ogromnu zabrinutost šiitskog režima koji se ovakvim pustupcima priprema za otvoreni rat protiv mudžahida sličan onome u Siriji. Znajući da Asadov režim može uskoro pasti, irački režim se već sada naoružava američkim i ruskim oružjem imajući u vidu da bi se u slučaju pada Asadovog režima napadi u Iraku najmanje utrostručili s obzirom da bi IDIŠ tada svoje snage preusmjerio na Irak, koje se sada uspješno bore i na iračkom i na sirijskom frontu.

Još jedna stvar koja je je veoma zanimljiva u svemu ovome je daljnje razotkrivanje američih interesa na Bliskom istoku a to je između ostalog i održavanje u životu šiitskih režima u cilju zaštite cionističke države u Palestini. Pored otvorenog podržavanja režima u Iraku u suradnji sa Rusijom, Amerika je također na jedan suptilan način odobrila postojanje šiitsko-alevitskog režima u Siriji također u suradnji sa Rusijom, kao zadnju liniju odbrane za cioniste.

Rusija i Amerika sada žele okružiti i suzbiti mudžahide u Siriji i Iraku naoružavajući okolne režime, obučavajući njihove specijalne snage pa čak i šaljući svoje snage na teren. Osim ruskih plaćenika, američke obavještajne službe su potvrdile da se u Siriji na strani režima bore i ruski vojnici. S druge strane kako smo mogli čitati da postoji vjerovatna mogućnost da će Amerika, pored ogromne količine raznog oružja poslati i agente CIA-e u Irak s obzirom na prijetnju koju vide u Islamskoj državi u Iraku i Šamu.

Kada rezimiramo, zaista možemo vidjeti u praksi da su nevjernici jedan milet koji se iako na svoju unutarnju razjedinjenost i povremeno neprijateljstvo, lahko ujedine protiv nosioca svijetla tevhida (monoteizma) čiji je plamen obasjao blagoslovljenu zemlju Šama i njegove okoline. S obzirom da snage tevhida i džihada sve više jačaju i postaju brojnije u Šamu i drugim mjestima, u narednom periodu možemo očekivati potpuno razotkrivanje i sve izraženije neprijateljstvo svih svjestkih nevjerničkih sila prema obećanju Uzvišenog:

“Oni će se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli.” (2:217)

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat