BREAKING NEWS
Proglas

2.25.2014

Niger poziva na Međunarodnu vojnu intervenciju


Niger je pozvao Međunarodnu zajednicu da vojno intervenira na jugu Libije, kako bi spriječili Islamske “militante” da postavljaju svoje baze i kampove za obuku na tom prostoru.

Nigerski ministar unutarnjih poslova Massoudou Hassoumi tokom posjeta Parizu rekao je za radio “France International” da zemlje koje su pomogle u rušenju Gadafija trebaju ponovno intervenirati u Libiji jer je po njegovom mišljenju jug Libije postao “Inkubator za islamiste”.

Hassoumi tvrdi da bi vojna intervencija Francuske ili SAD bila sasvim “legitimna i opravdana” te da je on uvjeren da će do intervencije i doći sobzirom da je to sada “Svijetski” problem.

Francuska je odmah rekla da nema namjeru intervenrati, iako je njihov admiral i Načelnik stožara Francuskih oružanih snaga “Edouard Guillaud” rekao kako bi trebalo ponovno vojno intervenirati u Libiji kako bi se zaustavila daljna eskalacija sukoba između Libijske vojske i Gadafijevih pristalica na jugu Libije.

Ovo nije prvi puta da Niger optužuje Libiju za podršku “Islamističim militantima”, tako je prošle godine Nigerski prijesednik “Mahamadou Issoufou” rekao kako su dva bombaša samoubojice koja su na sjeveru Nigera ubili 24 osobe upravo došla iz pravca Libije. Ali tu vijest je Libijski premijer “Ali Zeidan” demantirao i odbacio, te nazvao optužbe neutemeljenim.

Niger je postao utočište za “Saadija Gaddafija”, koji je 11.09.2011 godine pribjegao u tu Libijsku susjednu zemlju. Iako je Libija nekoliko puta tražila njegovo izručenje. Niger ga je svaki puta odbio izručiti Libiji. Libijska vlast smatra da je pobuna Gadafijevih pristalica unatrag nekoliko mjeseci “Orkestrirana” upravo iz Nigera, a da je glavni pokretač i organizator pobune upravo Gadafijev sin Saddi Gaddafi.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat