BREAKING NEWS
Proglas

3.04.2014

Islamski front negirao Izjavu o obustavi operacija protiv IDIŠ-a



Zahran Aluš, visoki komandant islamske pobunjeničke koalicije “Islamski front” (IF) i vođa džihadske skupine “Vojska islama”, koja je dio koalcije IF, odbacio je Izjavu koja se pripisuje IF-u, a u kojoj se kaže da će borci Islamskog fronta obustaviti borbe sa skupinom Islamska država u Iraku i Šamu (IDIŠ).

Zahran Aluš je na svom Twitter nalogu negirao istinitost ovog izvještaja rekavši: “To je lažni izvještaj, koji je pokušaj Bagdadijeve bande da uživa svoje posljednje dane koji su im odbrojani”.

Pomenutu izjavu su prenijeli mnogi (pro)IDIŠ-ovi mediji, uključujući i one na našem jeziku (vidi ovdje).

Original Alušove izjave je dostupan na njegovom Twitter nalogu ovdje.

Na žalost, imajući u vidu retoriku i postupke učesnika ovog sukoba, još uvijek nema naznaka da bi se spor među zaraćenim pobunjeničkim frakcijama mogao uskoro rješiti.

U sukobima među pobunjeničkim frakcijama, od početka januara do danas ubijeno je preko 3000 ljudi, uglavnom boraca.

Sukob među islamskim skupinama je počeo početkom januara napadom Islamskog fronta i Vojske mudžahida na IDIŠ-ove baze i položaje, čemu su se pridružile i prodemokratske pobunjeničke brigade.

Islamske skupine su prije napada na IDIŠ, optužile ovu skupinu za ubistvo svojih vođa i vojnika, kao i za otimanje teritorije i resursa, i pozvale IDIŠ na rješavanje spora pred nezavisnim šerijatskim sudom, što je IDIŠ konstantno odbijao tražeći od druge strane da njegov kadija sudi u sporu ili bude jedan od sudija u sporu.

Spor je na kraju rezultirao ultimatumom kojeg su islamske skupine dale IDIŠ-u, a nakon toga i ratom protiv IDIŠ-a, koji je značajno oslabio pobunu i dao režimskim snagama prostora za zauzimanje mnogih mjesta koja su do sada bila pod kontrolom pobunjenika.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat