BREAKING NEWS
Proglas

3.01.2014

Parlament odobrio slanje ruske vojske u Krim



Gornji dom je raspravljao o Putinovom zahtjevu za koji vlasti u Rusiji smatraju da je jedan od načina da se stabilizira stanje u Ukrajini, koja je prema nekim analitičarima, pred građanskim ratom.

Ukrajinske vlasti ranije su izjavile da je već 6.000 ruskih vojnika raspoređeno na Krimu. Kijev je optužio Moskvu da namjerno pokušava da isprovocira sukob.

Putin zahtijeva slanje trupa u Ukrajinu jer, kako je naveo, zbog vanredne situacije u toj zemlji, postoji opasnost po živote građana Rusije.

Ukrajinski ministar odbrane ranije je izjavio da je već 6.000 ruskih vojnika raspoređeno na Krimu. Kijev je optužio Moskvu da namjerno pokušava da isprovocira sukob.

Ranije je novoizabrani vođa Autonomne pokrajine Krim pozvao Putina u pomoć kako bi se osigurao mir na poluotoku. Iz Kremlja je rečeno da se neće oglušiti o njihov zahtjev.

Očevici tvrde da je na području Krima već počelo iskrcavanje ruskih oklopnih vozila i vojnika.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov sazvao je hitan sastanak šefova sigurnosti, rekla je njegova portparolka.

Turčinov je sazvao Vijeće sigurnosti Ukrajine nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio odobrenje Gornjeg doma parlamenta za raspoređivanje ruskih vojnika na Krimu.

"U vezi sa vanrednom situacijom u Ukrajini, prijetnji kojima su izloženi građani Ruske Federacije, naši sunarodnjaci i osoblje vojnih snaga na teritoriji Ukrajine, predlažem raspoređivanje oružanih snaga Rusije do normalizacije situacije", navodi se u saopštenju, objavljenom na web sajtu ruskog predsjednika.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat