BREAKING NEWS
Proglas

3.06.2014

Somalija: Eš-Šebab zauzeo grad na jugu države



Somalija: Eš-Šebab zauzeo grad na jugu države nakon povlačenja marionetske vojske. Stotine naoružanih mudžahida Eš-Šebaba zauzeli su grad u južnoj Somaliji nakon što su se snage takozvane Federalne vlade Somalije neočekivano povukle, izvjestio je Garoowenews.

Svjedoci kažu da je Eš-Šebab ponovno zauzeo grad Rage Elle, koji se nalazi otprilike 110 kilometara sjeverno od Mogadišua, glavnog grada Somalije, odmah nakon što su se snage povukle u ponedjeljak navečer.

“Kolone teško naoružanih boraca Eš-Šebaba na vozilima patroliraju svim ulicama u gradu u utorak ujutro nakon što su vladine snage izašle iz grada,” rekao je jedan od stanovnika grada za spomenutu novinsku agenciju.

“Mi smo pratili odlazak oklopnih transportera somalijskih snaga iz grada, i Eš-Šebabove borce koji su ulazili u grad bez ispaljenog metka,” dodao je. Sajt navodi da nije bilo trenutnog objašnjenja za povlačenje somalijske vojske iz grada.

Eš-Šebab kontroliše regije u južnoj i centralnoj Somaliji, i konstantno vodi borbe protiv somalijskih, kenijskih snaga i snaga Afričke unije na jugu i etiopijskih snaga na zapadu i centralnom dijelu države.

Eš-Šebab se bori i upješan je u uspostavljanju islamskog šerijata, dok na okupaciju stranih država gleda na afrički krstaški rat kojima je u cilju zaustaviti uspostavljanje islamske vlasti, s obzirom da država ne posjeduje nikakve prirodne resurse koje bi mogle biti motiv za invaziju ovih kršćanskih zemalja.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat