BREAKING NEWS
Proglas

3.01.2014

Ukrajinski nacionalistički vođa poziva u pomoć Umarova

Vođa ukrajinske “radikalne grupe” Pravi sektor (Pravy Sektor), Dimitri Jaroš (Dmitry Yarosh), pozvao je ruskog najtraženijeg “teroristu”, emira

Kavkaskog Emirata, Doku Umarova da djeluje protiv Rusije u obraćanju postavljenom stranicu Pravog sektora na socijalnoj mreži, javlja Russia Today.U izjavi se ističe da su “mnogi ukrajinci sa oružjem u rukama” podržali čečenske militante u njihovoj borbi protiv Rusa i “sada je vrijeme da se podrži Ukrajina.”

Poruka koju je potpisao “vođa Pravog sektora Dmitri Jaroš” zatim poziva Umarova “da započne svoju borbu” i da “uzme jedinstvenu priliku za pobjedu” nad Rusijom.

Ukrajina se nalazi u stanju pred početak rata. Na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina, gornji dom Parlamenta Rusije odobrio je slanje vojnih trupa na ukrajinski otok Krim, mada je već potvrđeno da je Rusija već rasporedila do 6000 vojnika i 30 transportera na ukrajinskom otoku Krim.

Putin je poslao snage u Ukrajinu jer, kako je naveo, zbog “vanredne situacije u toj zemlji, postoji opasnost po živote građana Rusije,”zbog krize u koju je zapala država nakon masovnih i krvavih protesta prošlog mjeseca.

Muslimani na otoku Krim čine značajnu zajednicu koja iznosi 500 000 ljudi, od koji su 300 000 krimski Tatari. Ukrajinom generalno dominiraju ortodoksni kršćani i unitaristi.

Jaroš je, kako navodi ruski medij, samoproglašeni zamjenik sekretara Nacionalne sigurnosti i Vijeća odbrane Ukrajine, i koji vodi desničarsku grupu Pravi sektor. On je navodno bio vođa radikalne nacionalističke grupe Trident koja sačinjava jezgru Pravog sektora.

RT navodi da je ovaj “radikalni vođa” konstatno antiruski nastrojen u svojim izjavama ali da u isto vrijeme, vođa Pravog sektora kaže da bi Ukrajina trebala biti pažljiva sa svojim članstvom u Evropskoj uniji, jer “birokratska čudovišta iz Brisela rade sve da obezvrijede nacionalni identitet,” država Evropske unije.

Također mediji javljaju da je ukrajinska vlada stavila vojsku u stanje pripravnosti. Ukrajina, koja ima značajan geostrateški položaj je uglavnom podijeljena na prozapadni i proruski tabor. Koliko će Zapad biti spreman da se bori ukoliko Rusija odluči da upotrijebi raspoređenu vojsku, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat