BREAKING NEWS
Proglas

2.25.2014

Još jedna velika pobunjenička frakcija

Još jedna velika pobunjenička frakcija, Sirijski revolucionarni front, učestvuje u borbi protiv IDIŠ-a, navodi Zaman al-wasl.

Praktično, sudeći prema izjavama medija i aktivista, vrlo mali broj pobunjeničkih brigada je stao na strani IDIŠ-a, a među njima je Džebhatun-nusra, Zelena brigada, Džundul-aksa i još neke.

Razlog za ovaj napad, navode aktivisti koji su dobro upućeni u dešavanja u Siriji, jeste nadolazeća konferencija Ženeva 2, na kojoj treba da pregovaraju Asadov režim i pobunjeničke brigade. Napadom na IDIŠ, kao “najozloglašeniju” džihadsku grupu koja se zalaže za Šerijat u zemlji, pobunjeničke brigade bi dobile naklonost Amerike i Zapada i time izdejstvovale bolju poziciju u pregovorima sa Asadovim režimom.



Također, tzv. Saudijska Arabija je putem svojim učenjaka u više navrata tražila od sirijskih sekularnih pobunjenika da se obračunaju sa “tekfirovcima”. U ovome se posebno istakao i šejh saudijskog dvorca, Adnan Arur, koji je u više navrata pozivao na ubijanje mudžahida Džebhatun-nusre i IDIŠ-a, a po nalogu svojih saudijskih gospodara, navode sirijski aktivisti, prilažući kao dokaz nekoliko Arurovih video govora na ovu temu.

U međuvremenu, sirijski aktivisti bliski mudžahidima su izvijestili o susretu vojnog oficira američke vojske sa Umarom al-Wawijem, predstavnikom Oslobodilačke vojske Sirije. Ako se ovome doda i raniji susret šejha saudijske vlade Adnan Arura sa Salimom Idrisom, glavnokomandujućim Sirijskog vojnog vijeća Oslobodilačke vojske Sirije, kao i Kerijeva posjeta sekularnih pobunjenika prošle godine, onda se bez napora mogu sklopiti svi dijelovi naizgled zbunujućeg sirijskog mozaika: Zapad, Amerika, tzv. Saudijska Arabija, sekularna Oslobodilačka vojska Sirije, s jedne strane, kao i Asadov režim, Rusija, Iran i njihovi saveznici, s druge strane, iako međusobno suprotstavljenih stavova (bar prividno), jedinstveni su u borbi protiv Šerijata i mudžahida koji ga žele uspostaviti.

Pogledajte i nekoliko fotografija koje svjedoče o vezi OVS-a sa Amerikom i Saudijskom Arabijom. ( Više ovde )

Sljedeći video snimak također prikazuje sirijske prodemokartske pobunjeničke borce kako uz izgovaranje tekbira spuštaju zastavu sa šehadetom, da bi je zamijenili sa nacionalističkom zastavom.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat