BREAKING NEWS
Proglas

2.25.2014

Sirija: Na stotine ubijenih i zarobljenih mudžahida


Već treći dan na sjeveru i zapadu Sirije bijesni prava oružana drama, koju su mnogi očekivali, ali ne u ovoj fazi borbe protiv Asada.

Naime, združene snage mnogih pobunjeničkih frakcija, koje predvodi prodemokratska koalicija kontradiktorna naziva “Džejšul-mudžahidin”, napali su u petak na sve baze i kontrolne punktove mudžahida Islamske Države u Iraku i Šamu (IDIŠ) na sjeveru i zapadu zemlje.

Džejšul-mudžahidin je novoformirana koalicija sačinjena od devet pobunjeničkih skupina, a aktivisti tvrde da iza ove koalicije stoji Amerika i saudijska tajna služba. Koalicija je objavila da će “očistiti” Siriju od mudžahida IDIŠ-a.

Kako izvještavaju aktivisti, u napadu koji je zatekao mnoge mudžahide IDIŠ-a, do danas je ubijeno i ranjeno više stotina mudžahida IDIŠ-a. Samo jučer ih je ubijeno 40, navode izvori bliski IDIŠ-u putem socijalnih mreža.

Među ubijenima je veliki broj muhadžira, stranih boraca koji su se priključili IDIŠ-u u borbi protiv Asadovog režima. Brat Musab ibn Umejr (Mevludin Cicvara) i još nekoliko boraca iz BiH i Balkana, žrtve su napada pomenutih proameričkih i prosaudijskih grupa na položaje IDIŠ-a.

Više stotina mudžahida je uhapšeno, a među uhapšenima ima i žena. Kako navode pojedini aktivisti, prodemokratski pobunjenici su silovali neke žene muhadžira, zbog čega su mudžahidi najavili žestoku osvetu.

Kao glavne razloge za napad na IDIŠ, glasnogovornik Džejšul-mudžahidina koji je predstavljen kao Edib, naveo je IDIŠ-ove napade na sekularne pobunjeničke grupe (napad na položaje grupe Sjeverna oluja na sjeveru zemlje), kao i “tekfir svih Sirijaca”.

Međutim, IDIŠ je još ranije odgovorio na ove optužbe. Što se tiče napada na položaje Sjeverne oluje, IDIŠ se o tome izjasnio još u septembru, odmah nakon napada, ističući da je Sjeverna oluja pobunjenička grupa bandita koja je pljačkala narod i koju direktno finansira Amerika, navodeći da je Kerry lično posjetio pripadnike ove sekularističke frakcije, obećavši im pomoć ukoliko se bore protiv “ekstremista koji žele uspostaviti Šerijat u Siriji”. Također, što se tiče tekfira Sirijaca, IDIŠ je objavio izjavu u kojoj je još davno opovrgao ove optužbe, a danas je na socijalnim mrežama objavljena i poruka vođe IDIŠ-a, Ebu Bekra el-Bagdadija, koji je na pitanje da je optužen da tekfiri kompletnu Oslobodilačku vojku Sirije (OVS), odgovorio: “Allah je svjedok da sam čist od ovih optužbi”.

Zapravu, mnogi video snimci pokazuju obrnuto, da Džejšul-mudžahidin i SOV proglašavaju IDIŠ nevjernicima i dozvoljavaju njihovo ubijanje, što su potvrdili u praksi.

Kako navodi sirijski prosekularistički portal Zaman al-Wasl, Islamski front, najveća pobunjenička frakcija u Siriji koja broji oko 40 000 boraca, također učestvuje u borbama protiv IDIŠ-a, iako je ranije publikovana izjava u kojoj ova grupa kaže da neće učestvovati u borbama protiv mudžahida IDIŠ-a.

Međutim, stanje na terenu još uvijek nije dovoljno jasno, i ne može se sa sigurnošću reći da li cijeli Islamski front učestvuje u borbi protiv IDIŠ-a, ili samo neke njegove brigade. Pojedini aktivisti navode da je ova druga mogućnost vjerovatnija, pogotovo ako se uzmu u obzir pristigli izvještaji koji govore da je došlo do primirja između Islamskog fronta i IDIŠ-a i da je u pregovorima posredovala Džebhatun-nusra.

Međutim, kao dokaz učešća Islamskog fronta u borbama protiv IDIŠ-a aktivisti navode video snimak u kome se vide pobunjenički borci kako uz izgovaranje tekbira zamijenjuju crnu zastavu šehadeta (IDIŠ-ova zastava sa natpisom “La ilahe illAllah, Muhammeden resulullah”) sa nacionalističkom zastavom. U kadru se vidi da se pored sjedišta IDIŠ-a u Menbidžu, Halep, nalazi i baza Islamskog fronta, što je dokaz o njihovoj dosadašnjoj saradnji. Aktivisti navode da ovaj video snimak prikazuje i borce Islamskog fronta kako kolabiraju sa nacionalističkim pobunjenicima:

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat