BREAKING NEWS
Proglas

2.27.2014

NATO najavio potpuno povlačenje iz Afganistana krajem 2014



Nakon američkih snaga i NATO najavio potpuno povlačenje iz Afganistana krajem 2014.Generalni sekretar NATO snaga ponovio je američku najavu da planira povlačenje svih svojih snaga iz Afganistana ako Sigurnosni sporazum ne bude postignut za afganistanskom vladom, izvještava Al-Jazeera.

Dan ranije, predsjednik Barak Obama je naredio Pentagonu da započnu sa pripremanjem potpunog povlačenja američkih snaga iz Afganistana do kraja ove godine.

Anders Fog Rasmusen je rekao u srijedu da bez Sporazuma, snage iz drugih NATO država i suradnici, koji ugrubo broje 19 000 neameričkih vojnika, ne mogu ostati i nakon 2014. u Afganistanu.

“Da naglasim, ovo nije opcija koju mi preferiramo…ali ovo su činjenice,” rekao je Rasmusen u onome što se sada čini kao opravdavanje pred svijetskom javnošću na način da okupatorske snage “ne žele” odlazak ali da “moraju” zbog nepotpisivanja sporazuma.

Prije objave Rasmusena, Obama je rekao Karzaiju putem telefona da Pentagon nema mnogo opcija osim da napravi nacrt plana za “vandredne situacije” za potpuno povlačenje, jer jer afganistanski marionetski predsjednik odbio potpisati bilateralni Sigurnosni sporazum sa Vašingtonom.

Vodstvo Islamskog Emirata Afganistana tvrdi upravo suprotno, tj. da Sjedinjene Države i NATO snage žele da se u potpunosti povuku ali da nastoje prikriti svoju pravu namjeru tvrdnjama da marionetski predsjednik ne želi potpisati Sigurnosni sporazum.

Sjedinjene Države i saveznici krajem 2001. su izvršili invaziju na Afganistan, a krajem ove godine, za kada je najavljeno povlačenje, okupacija Islamskog Emirata će napuniti punih 13 godina, čime su značajno nadmašili i sovjetsku okupaciju ove muslimanske zemlje.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat