BREAKING NEWS
Proglas

2.27.2014

Pentagon se priprema za potpuno povlačenje iz Afganistana



Predsjednik Barak Obama je naredio Pentagonu da započnu sa pripremanjem potpunog povlačenja američkih snaga iz Afganistana do kraja ove godine, objavio je sekretar Ministarstva odbrane Čak Hegel prenosi Washingtonpost.

Naređenje je, rekao je Hegel u izjavi, došlo nakon što je Obama “uvidio da je malo vjerovatno” da afganistanski marionetski predsjednik potpiše bilateralni Sigurnosni sporazum, kojim bi se dozvolio ostanak oko 15 000 vojnika i nakon 2014.

Hegel je govorio nakon što je Obama razgovarao sa Karzaijem u utorak na istu temu. U svojoj sopstvenoj izjavi, Bijela kuća je rekla da zbog toga što je Karzaji “demonstrirao” da ne namjerava da potpiše sporazum, Pantagonu su došle instrukcije, “da osigura adekvatne planove u cilju postizanja mirnog povlačenja…i da Sjedinjene Države neće ostaviti snaga u Afganistanu nakon 2014.”

Međutim, u izvještaju se također navodi da je Obama ostavio otvorena vrata za Karzajivog naslijednika, koji treba da se izabere u aprilskim izborima, da potpiše Sigurnosni sporazum.

Islamski Emirat Afganistana nosi ubjeđenje da Karzaji nikakve vlasti u ovoj odluci, kao ni u svemu do sada, i da ako Sjedinjene Države odluče da u potpunosti napuste Afganistan, da će marionetski predsjednik samo odigrati ulogu kao da ne želi da američke snage ostanu u Afganistanu, čime će Sjedinjene Države dobiti pokriće za svoju želju za povlačenjem nakon očitog vojnog poraza.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat