BREAKING NEWS
Proglas

2.27.2014

Šejh Sulejman el-Ulvan o fitni u Siriji


Početkom januara 2014. godine, sekularne i neke proislamske grupe napale su na mudžahide Islamske države u Iraku i Šamu (IDIŠ). I dok su proislamske grupe objavile da je cilj njihovog napada na IDIŠ vraćanje prava koje im je navodno uzurpirano od strane IDIŠ-a, dotle, sekularne grupe nisu krile da će se one boriti protiv grupa koje se zalažu za implementaciju Šerijata.

Povodom nastale situacije, oglasili su se mnogi učenjaci i daije. Dok su pojedini “učenjaci” i daije pozivali na rat i uništenje IDIŠ-a (to su uglavnom učenjaci i daije koji zastupaju stavove saudijske vlade), dotle je ogromna većina učenjaka situaciju opisala fitnom među muslimanima i pozvala na obustavljanje borbi.

Jedan od tih učenjaka je i šejh muhaddis Sulejman el-Ulvan, koji se putem audio snimka obratio muslimanima Šama općenito i mudžahidima posebice.



Šejh je u audio obraćanju žestoko osudio one “koji udaraju na čast mudžahida”, te spomenuo one koji su “krali donacije od muslimana i preusmjeravali ih grupama koje pozivaju u demokratiju”, dok u isto vrijeme huškaju na napade protiv mudžahida. Ovdje je šejh Ulvan ciljao na Adnana Arura i druge propagatore politike saudijske vlade, a kojih ima nemali broj koji govore našim jezikom (vidi ovdje).

Na kraju svog kratkog govora, šejh Ulvan je pozvao na ujedinjenje svih mudžahida u Siriji rekavši: “Pa ako se njihovi saffovi ne ujedine, pa neka se ujedini njihova riječ”.

Ovo kratko obraćanje šejha Ulvana je prevedeno na bosanski jezik i možete ga poslušati iznad.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat