BREAKING NEWS
Proglas

2.28.2014

Suze nemaju boju...



Ne znam o čemu bi trebalo prije govoriti i ne znam koja bi rana trebala da bude bolnija i teža, jer plač djeteta otrgnutog iz naručja srebreničke majke, a potom preklanog na njene oči je ravno klanju iračke,palestinske,sirijske isomalijske djece, koja danas padaju kao žrtve raketa i avio-bombi, koje se svakodnevno siju po cijelome svijetu.


Plač srebreničke,iračke,palestinske, sirijske,somalijske djece je isti, kao i plač njihovih majki, jer djeca i majke svugdje isto plaču…jer suze...ipa), a svi njegovi principi su dosljedni jedni s drugim.

Jasno shvaćanje Allaha

Islam ne uzrokuje zabunu kod vjernika u vezi Allaha. Allah je Jedan u islamu. Allah nema sina ili oca. Allahu nema niko paralelan ili jednak.

Prema islamu,Isa alejhi selam (Isus) nije Allahov sin. Isa je Allahov vjerovjesnik. Kao i Musa alejhi selam (Mojsije). Kao što je i Muhammed, neka je mir na njega. Kao i svi poslanici i vjerovjesnici. Allah nema sina ili sinova.

Vjerovanje da je Bog jedinstven, i neizmjerno superiorniji (viši, bolji) od Njegovog stvorenja, i još da ima sina je nespojivo (protuslovno). To je spuštanje Boga u čovjeka, tj. utjelovljenje.

U današnjem Kršćanstvu, rečeno je da je Bog imao svog sina koji je ubijen u određenju da spasi čovječanstvo. Sa svim uvažavanjem naših Kršćanskih prijatelja, teško je prihvatiti ovo, jer je to protivno Pravednosti i Moći Boga. Zašto bi Bog ubio da bi spasio? Jer nepošteno je ubiti nevinu osobu da bi se spasile druge. Čak štaviše, Allah ne mora ubiti nikoga za spašavanje drugih. Allah može spasiti bez ubijanja. Osim toga, teško je vidjeti vezu između ubijanja i spašavanja. Teško je uvjeriti osobu na način, ako Allah ubije svog sina, drugi ljudi su spašeni. Osim toga, teško je uvjeriti ljude da je Allah ubio svog jedinog sina, kada bi ga On štitio.

Allah nema sinova

U islamu ovo pitanje je jasno, logično, i racionalno. U islamu, Allah je jedan. Allah nema sinova. Allah ne ubija. Osoba nije spašena Božjim ubijanjem druge osobe. U islamu, vi ste spašeni ili upropašteni sami sobom i vašim djelima. U Islamu, Allah nam pokazuje ispravan put i pogrešan put kroz Kur'an Časni; naša je odgovornost u izboru jednog od tih puteva; svako od nas je spašen ili upropašten prema svom izboru i kao posljedica toga, prema svojim djelima.

Allah je Jedan

Islam nema pojam Trojstva ili pojam "tri u jednom". Vrlo je teško za razum prihvatiti ili razumjeti kako jedno biće može biti Otac, Sin, i Sveti Duh istovremeno. Osim toga, Allah nema sinova i ne treba sinove, jer je Allah vlasnik svega i Stvoritelj svih bića.

Isus nije rekao da je on bio Allah. Isus je rekao: "Ja ništa ne radim sam." Ovo ukazuje da su Isusova čuda data njemu od Allaha, kao i svim vjerovjesnicima prije i poslije. On takođe kaže: "Ja nisam još uzdignut mom Ocu; ali idite mojoj braći i recite im, uzdižem (uspinjem) se mom Ocu i vašem Ocu, i mom Bogu i vašem Bogu." Ovo znači da Isus misli na Boga kao Oca metaforički, jer on kaže da je Bog njegov Otac i njihov Otac. Ako je Isus Allah, kako ga je Allah ubio ili dao da ga ubiju? Prema Islamu, Isus je čovjek, uzoran čovjek, sveti čovjek, vjerovjesnik odabran od Boga da bude uzor onim ljudima kojima je poslat.

Nema posredovanja između čovjeka i Allaha

U islamu, nema posredovanja između čovjeka i Allaha. Ne morate ići svešteniku na ispovijedanje ili pokajanje njemu. Svaki musliman ima direktan kontakt sa Allahom, bez obzira koliko bio slab, siromašan, ili neobrazovan. U islamu, Allah je Bog svih. Svaki musliman odlučuje sam koliko blizu ili koliko daleko želi biti od Boga, zavisno od njegove slobodne volje i djela. U islamu, nema posrednika između čovjeka i Allaha.


Nema sveštenstva

U islamu nema religijskog čovjeka, kao u nekim drugim uvjerenjima. U islamu, svaki musliman je odgovoran za svoje vlastito vjerovanje i za islam uopšte. U islamu postoje učenjaci religije, ali nema klase sveštenika.

Nema celibata (neženjenja)

U islamu nema celibata, jer je celibat protivan ljudskoj prirodi. Islam nagoni muslimana da se oženi što prije može, jer je teško normalnoj osobi da bude religiozna i neoženjena u isto vrijeme. Islam, u pravilu, ne ide protiv ljudske prirode. Islam organizira ljudsku prirodu, ali je nikada ne uništava ili ide protiv nje.

Ravnoteža tijela i duše

Islam uspostavlja čudesan sklad između potreba duše i potreba tijela. Religija koja smatra celibat kao obaveznim za čednost (poštenje) ide protiv ljudske prirode i teoretski stavlja kraj na ljudsku rasu. Poslanik Muhammed, neka je mir na njega, kaže: "Vaš Bog ima pravo na vas. Vaše tijelo ima pravo na vas. Vaša duša ima pravo na vas. Dajte svakom njegova prava."

Kompletan zakonik života

Islam je religija, ali ne u zapadnom smislu religije. Zapadno sporedno značenje termina "religija" je nešto između vjernika i Boga. Islam je religija koja organizira sva gledišta života i na individualnom i na državnom nivou. Islam organizuje vaš odnos sa Bogom, sa vama samima, sa vašim ocem, sa vašom majkom, sa vašom djecom, sa vašom rodbinom, sa vašim komšijom, sa vašim gostom, i sa drugom braćom. Islam jasno uspostavlja vaše dužnosti i prava u svim ovim odnosima. Islam uspostavlja jasan sistem obožavanja, ljudskih prava, zakona braka i razvoda, zakona nasljedstva, kodeksa ponašanja, šta jesti, šta ne jesti, šta piti, šta ne piti, šta oblačiti, a šta ne oblačiti, kako obožavati Boga, kako upravljati, zakone rata i mira, kada ići u rat, kada praviti mir, zakone ekonomije, i zakone kupovine i prodaje.

Islam je kompletni zakonik života. Islam nije samo za džamije. Islam je za život, svakodnevni život. Islam je vodič za život u svim njegovim pogledima: društvenom, moralnom, ekonomskom, i političkom. Islam je kompletno ustrojstvo. Na ovaj način, islam muslimana udaljava od zabuna, jer je islam logičan i racionalan. Allah je Jedan. Allah nema sinova. Allah nije trojstvo. Allah ne ubija da spasi. Posredovanje nije potrebno između Allaha i čovjeka. Islam organizuje ljudsku prirodu, ali ne ide protiv nje. Nema klase sveštenstva u islamu, niti ima celibata. Islam je kompletan zakonik ljudskog života.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat