BREAKING NEWS
Proglas

3.01.2014

Propaganda i pranje mozga



Propaganda i pranje mozga - Pogledajte 10 najvećih 'istinitih laži' serviranih putem medija
Koliko je snažan propagandni stroj SAD-a jasno govori činjenica kako i danas po anketama ovi navodi predstavljaju 'mainstream istinu', unatoč dokazanoj lažnoj pozadini.

Kako su novinari koji su pisali suprotno službenim objavama tada etiketirani kao 'teoretičari zavjera', ovaj popis je time još bitniji pokazatelj 'političke inkvizicije'.

Poznati američki radio voditelj i aktivist Alex Jones objavio je najveće medijsko-političke laži u proteklih deset godina koje su ljudi masovno prihvatili kao istinu, a mi smo ih odlučili prilagoditi širem čitateljstvu. Koliko je snažan propagandni stroj SAD-a jasno govori činjenica kako i danas po anketama ovi navodi predstavljaju 'mainstream istinu', unatoč dokazanoj lažnoj pozadini. Kako su novinari koji su pisali suprotno službenim objavama tada etiketirani kao 'teoretičari zavjera', ovaj popis je time još bitniji pokazatelj 'političke inkvizicije'.

1. Irak i WMD (Oružje za masovno uništenje)

Snaga laži: 5/5

Ishod: Rat. Koji je potrajao do kraja 2011. godine uz 100.000 poginulih, uništenu državu i rasprodana naftna polja stranim kompanijama. Rafid Ahmed Alwan al-Janabi koji je odgovoran za ovu laž kasnije je bio 'šokiran' jer su vojne sile iskoristile njegov navod kao razlog za rat. Ovo je bio i prvi veći poligon spina i novogovora s izrazima poput 'širenja demokracije', 'pacificiranja stanovništva' i 'ratova za mir'.

2. Smrt Osame bin Ladena

Snaga laži: 3/5

Ishod: Kraj dugogodišnje sage i borbe protiv nevidljivog neprijatelja. Iako postoje jasne sumnje kako je arabijski terorist umro godinama ranije, danas je 'povijesna činjenica' kako je ubijen u svibnju 2011. godine, te je bačen u more sukladno 'tradicionalnoj islamskoj sahrani'. Naravno, takav običaj ne postoji, a 'šlag na tortu' bila je fotografija 'izbezumljenih' političara koji su na kraju priznali da su istu odglumili.

3. Bespilotne letjelice ne postoje

Snaga laži: 5/5

Ishod: Uvođenje dronova na teritorij SAD-a. Prije svega par godina ovakve letjelice su bile 'teorija zavjere' i bezočna laž paranoidnih novinara. Nakon toga su ubijale stanovništvo po Pakistanu i Jemenu, a danas je aktualno uvođenje u SAD, pod opaskom 'nadzora i kontrole'. Već do 2025. trebale bi postati policijski alat djelovanja dok kritičari i dalje tvrde kako nigdje ne piše da se 'ne smiju koristiti protiv vlastitog stanovništva'.

4. Američki FED je federalna i državna banka

Snaga laži: 3/5

Ishod: Kriva percepcija Amerikanaca. FED nije federalan kao niti FedEx. Privatna banka se mogla skrivati 'pod suknjom' vlasti sve do NY Timesovog upita o pozajmicama stranim bankama navodeći 'Akt o slobodnom pristupu informacijama' kao pravni okvir. FED je odbio pružanje informacija uz argument da su 'privatna banka i samim time nisu podložni FOIA zahtjevima'. Ova banka je zapravo korporacija koja drži monopol nad čitavim SAD-om i svjetskom ekonomijom, a sve je legalizirao predsjednik Woodrow Wilson još davne 1913.

5. Objave stopa nezaposlenosti

Snaga laži: 2/5

Ishod: Politički bodovi. Pošto ionako nitko ne vjeruje u službeno objavljeni broj nezaposlenih, kao niti u prosječnu plaću u državi, ovo je isključivo politički potez. Kako se u popis ne uključuju oni koji su neprijavljeni na biro, samim time niti brojka ne može biti točna. Kod nas je aktualan i problem s 'mrtvim glasačima', te nam je birokracija vrlo često samo instrument vladajuće strukture.

6. Cjepivo za svinjsku gripu

Snaga laži: 3/5

Ishod: Prevara građana. Kod nas su ovu veliku aferu nabave cjepiva pratili otkazi i zataškavanja, a ništa bolje nije bilo niti u drugim državama, izuzev Poljske gdje je ministrica odbila nabavku zamjerivši se moćnom farmaceutskom lobiju. Također, najnovije studije govore kako su cjepiva za gripu učinkovita na samo 56% ljudi, te znaju biti i štetna, naročito u koktelu.

7. Floriranje vode nije štetno

Snaga laži: 3/5

Ishod: Kalcifikacija epifize i pasivnost. Iako ova tehnologija još nije prisutna u Hrvatskoj, u SAD-u čak 66% svih kućanstava prima ovakav tip vodene opskrbe. 'Djeca u područjima s visokom razinom fluoridacije imaju znatno niži IQ od djece u područjima niske razine', rezultat je nedavne studije s Harvarda, a na kraju su čak i grupacije koje podržavaju fluoridaciju priznale kako je dvoje od pet djece otrovano fluorom. Hrvatska još nije prošla kroz ovu praksu, no s obzirom na politiku vladajućih, pitanje je dana kada ćemo početi.

8. Vlada se ne priprema za građanske nemire

Snaga laži: 4/5

Ishod: Sve restriktivniji i represivniji zakoni. U Americi se legaliziraju dronovi na vlastitom teritoriju, Vlada kupuje dvije milijarde šanžera municije, zabranjuje se oružje kod civila, opskrbljuju se FEMA kampovi itd. Kod nas pak Ostojićeva policija sve grublje nastupa protiv građana u svojstvu krupnog kapitala, a nacionalna televizija ignorira prosvjede i građanske inicijative. Kriza je sve snažnija i političari očigledno grade zaleđe u slučaju masovnih prosvjeda.

9. Demokracija i višestranačje su i dalje vladajući sustavi

Snaga laži: 5/5

Ishod: Korporatizam, tehnokracija i neoliberalizam. Laž da na izborima birate između stranaka i političkih smjerova poput desnice i ljevice daju legalnost izabranima. U Hrvatskoj je sve naročito uočljivo jer su dvije vladajuće stranke proizašle iz KPJ-a, a danas provode politiku suprotno svojim navodnim svjetonazorima. U SAD-u su otišli korak dalje pa sve češće stvaraju kompromis i konsenzus dviju političkih opcija čime spinom ljudima prezentiraju 'pobjedu demokracije' iako je u pitanju mješavina tiranije i totalitarizma. Ne čude više tvrdnje da nas u budućnosti čeka tzv. 'Novi svjetski poredak', uz jednu Vladu, vojsku, državu i partiju.

10. 'Rat protiv droge' i 'rat protiv terorizma' nemaju skrivene ciljeve

Snaga laži: 5/5

Ishod: Monopol nad trgovinom droge, cijena i zauzimanje suverenih država. Dobitnik Pulitzerove nagrade pokojni Gary Webb postao je laureat nakon što je razotkrio zavjeru CIA-e i DEA-e oko trgovine i šverca drogom putem međunarodnih kanala i diplomacije. Trgovina heroinom narasla je na nevjerojatnu razinu nakon ulaska SAD-a u Afganistan, a zabrana kanabisa je uništila potencijal najzdravije svjetske biljke. Slična situacija je i rat protiv terorizma koji je zapadnim silama omogućio kontrolu nad naftnim poljima Iraka i Libije, a sada sličnu situaciju žele stvoriti i u Siriji. Sljedeći na redu je Iran, a građani i dalje vjeruju kako je riječ o 'plemenitim projektima'.

(dnevno.hr )

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat