BREAKING NEWS
Proglas

3.06.2014

Sirija: Opozicioni borci eliminisali 75 režimskih boraca



Sirija: Opozicioni borci eliminisali 75 režimskih boraca u zasjedi u Jebrudu. Sirijski revolucionari napravili su zasjedu snagama odanim Bašaru Asada blizu grada Jebrud kojeg drže opozicione snage, i ubili pritom 75 njihovih boraca, rekli su proopozicijski aktivisti u utorak, prenosi Zaman Alwasl.

Qalamoun Media Center je rekao da je više od 350 vojnika, od kojih je većina iz republikanske garde odane režimu, ubijeno u velikoj ofanzivi režima na ovaj strateški grad blizu libanonske granice, koja je počela prije tri sedmice.

Grad Jebrud u kojem žive muslimani i kršćani leži na strateškoj autocesti koja povezuje Damask i Homs, sirijski treći grad po veličini, i blizu je libanonske granice i ključne snabdjevne linije za opozicionare.

Libanonski šiitski pokret tkzv. Hizbullah, koji se bori uz sirijske snage na tom području, optužuje mudžahide da koristi Jebrud kao prolaz za slanje autobombi za napade na njihova uporišta u istočnom Libanonu i južnom Bejrutu.

U izvještaju prosekularnog sajta se ne navodi na koju grupu se misli pod pobunjenicima, međutim poznato je da ovaj sajt nerijetko uspjehe mudžahida pripisuje “pobunjenicima” bez navođenja imena grupe.

Jebrud se nalazi u regiji Kalamuna, gdje je prije nekoliko mjeseci uspostavljena združena komanda koju predodi Džebhatun nusra.

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat