BREAKING NEWS
Proglas

3.01.2014

Svaki musliman je misionar



Svaki musliman je misionar. To islam traži od svojih sljedbenika. Međutim, zaprepašćujuća je činjenica koliko je stran misionarski duh današnjim muslimanima. On je toliko tuđ da oni i ne zapažaju činjenicu da su Muhammed salallahu alejhe wa selem i ashabi bili veliki misionari. Istina, mi smo popustili u svim oblastima islamskog djelovanja, ali se još uvijek može naći neko ko ispunjava bar neku obavezu.
No, tu obavezu ama baš niko ne ispunjava. A Islam obavezuje na ovo svakog svog sljedbenika. Ravnodušnost pre-ma ovoj obavezi je potpuna. Svjestan nehaj prema ovoj dužnosti je čak i tamo gdje to ne bi smjelo da bude.

Misionarski rad nam se nameće kao nužan zahtjev današnjeg vremena. On je bio oduvijek najefikasniji oblik rada. Potreba za ovakvim djelovanjem osjeća se u prvom redu - žalosna je to činjenica! - u samoj muslimanskoj sredini. Ona pati od nepoznavanja i neizvršavanja osnovnih propisa Islama (npr. salat, učenje u Kur'anu itd.). Kršenje temeljnih zabrana je svakidašnja pojava među nama. Alkoholizam, kocka, nemoral, krađa, laž, ružne riječi i postupci, razjedaju naše društvo.

Za Ijubav istine mora se priznati da se oduvijek našlo u našoj sredini onih koji su se osjećali dužnim da se odazovu kur'anskoj zapovijedi! "Propovijedajte dobro, a odvraćajte od zla...", ali njihovo djelovanje (ako se uopće može nazvati djelovanjem ono što su oni radili) bilo je sasvim neefikasno, njihove metode su potpuno zatajile. Oni su sa visokih ćurseva pozivali i opominjali... i oni su smatrali da su time ispunili svoj dug. Ali, ko ih je slušao? Sama propovijed je nedovoljna. Treba sići u narod, pa od čovjeka do čovjeka obratiti se svakom pojedincu, a ne čekati da on tebe traži kako bi što čuo. Islam to zahtijeva. Doduše, ovo je mukotrpan posao, ali je i jedino efikasan. Pa makar, ako se i među stotinom naiđe na jedan povoljan odziv - a povoljan se smatra kad ovaj, usvojivši misao, i sam je počne tako širiti -, to je uspjeh.

A nije uspjeh kad se skupu klanjača sahat-dva priča o potrebi salata ili kad se apstinenti uvjeravaju u štetnost opojnih pića. Da se razumijemo: i ovakav rad je potreban u izvjesnom smislu, ali to treba znati da je to najbliži oblik djelovanja. Treba naći neklanjača i alkoholičara, pa im uznemiriti savjest ne bi li se povratili... Naravno, za ovakav misionarski rad nužni su kvaliteti, kojih mi, na žalost, nemamo. Mi nemamo ni tradicije, ni iskustva u ovom pogledu, ali moramo uočiti da je to jedini put iz našeg duhovnog mrtvila.

U prvom redu ovo trebaju shvatiti oni koji poznaju vjeru i koji se osjećaju pozvanim da je propovijedaju. Neka znaju da samo misionarski rad donosi uspjeh, a ne ono što se do sada radilo. Kad ovo uvide, biće mnogo skromniji u ocjenjivanju samih sebe. Brzo će ih proći samozadovoljstvo kojim se obmanjuju da su oni jedini i neosporni stubovi vjere.

Islam - nije to neka nesavladiva filozofija za izuzetne pojedince. Naučavanje Islama je prihvatljivo i dostupno svakome, samo je teško izvršavati njegove propise. Za to je potrebna istinska vjera, vjera u Boga i u susret s Njim na Sudnjem danu. Nije teško objasniti Islam, teško je navesti ljude da se pridržavaju njegovih propisa. Tu je potreban rad - taktičan, metodičan, mukotrpan rad.

Tu je potreban potpuno novi tip, s potpuno drukčijim mentalitetom, s višim kvalitetima, propovjednika islama, misionara kojeg mi do sada nismo imali. Ovo nam, konačno, mora biti jasno ako želimo da odgovorimo složenim zahtjevima današnjeg društva i vremena. Bilo bi zanimljivo znati šta o ovome misle oni koji smatraju da je islam njihov lični monopol, te da su oni isključivo pozvani da daju posljednju riječ. Ako ne vara dosadašnje iskustvo, onda ovakav prijedlog može kod njih izazvati samo kiselo lice... Oni su daleko od bilo kakve konstruktivne misli i djela.

Žalosno je kako mi nemamo sluha za potrebe zajednice i vremena. Tako se među nama može naći onih koji vrše i neobavezne molitve, zikr. Svakako da je to pohvalno, ali je šteta što oni ne osjećaju da bi bilo sevabnije da to vrijeme posvete npr. poučavanju naše omladine u vršenju salata i u učenje Kur'ana (za čime se osjeća velika potreba) i to fi sebilillah. I to neka ne čekaju da ih neko traži i moli, nego neka skoknu, pa sami potraže takve i uvjere ih u potrebu poznavanja i vršenja salata i učenja u Kur'anu.

Među našim mladim naraštajem primjećuje se izvjesna težnja ka islamskoj misli i njenoj obnovi u savremenom društvu. Od ovog naraštaja, duboko razočaranog stanjem naše zajednice, čuju se kritike, protesti i zahtjevi. No, ovoj generaciji mora se reći gorka istina: Ona ne treba da traži ni od koga ništa, jer ono što zahtijeva, to joj niko ne može pružiti, iz jednostavnog razloga što to niko ne posjeduje. Ono što ona hoće, to mora sama da stvori. Naša zajednica je dobrim dijelom moralna, duhovna i materijalna ruševina. Malo je toga što bi se moglo iskoristiti. Treba početi sve iz temelja.

Ako su želje naše omladine zaista iskreno islamske - a mi vjerujemo, želimo i Boga molimo da tako bude - onda ne treba sumnjati u nju. Prigovor koji se čuje tu i tamo šapatom, da naša omladina mnogo ne zna, tačan je, ali je to najmanje što bi trebalo da zadaje brigu, jer najbitnije je da kod nje postoji volja da se nešto uradi. Polet i oduševljenje će nadoknaditi mnoge nedostatke. To je ono što stvara, a toga je upravo kod nas nedostajalo. Potrebe će je nagnati da uči, a iskustvo će joj dati znanje. Važno je da ova generacija uviđa potrebu rada. Put do uspjeha nije lahko naći, ali ko traži, naći će! Teškoće su mnogobrojne i postoji samo jedan lijek: strpljiv i uporan rad.

U smišljenom, planskom, dogovornom, zajedničkom radu je put na kojem se postižu rezultati, koje pojedinac sam nikad nije u stanju da postigne. Problemi naše zajednice su ogromni. Cilj kojem treba težiti jest da se zajednica navede da islamski misli i živi. Velik je to i težak cilj. Uspjeti u tome znači postići velik uspjeh. U stvari, on se svodi na djelovanje od pojedinca do pojedinca. Uspjeh je samo pojedinačan, ali i njega treba smatrati tek potpunim ako se od takvog pojedinca formira jedinka, koja će isto tako djelovati u istom smislu i u istom smjeru.

Našoj omladini mora biti jasno da će dobiti malo ili nimalo podrške i razumijevanja. Zalud je što ona smatra da ima pravo na to. Nek se ona uzda samo u svoje snage, čak neka bude sretna ako ne naiđe na ometanja. Takoder, neka ne računa na pohvale i priznanja.

Žalosno je to! No, možda je i bolje da je tako. Idealima nisu potrebne nikakve nagrade, pa ni priznanja! Omladina treba da nade podsticaj i pravo zadovoljstvo u jedino vrijednoj satisfakciji, u kur'anskoj istini "...Zaista je Allahova milost blizu onima koji dobra djela čine!"

Objavi komentar

 
© 2014 Balkanski Emirat